Norsk P.r.E. avlsforening

Pura Raza Española

logo-M

Om rasen

I året 1567 startet man på avlsarbeidet for å skape den perfekte hesten etter ordrer fra kong Felipe II av Spania. Dette ble starten på stamboken til Pura raza Española.

Pura raza Española

For P.R.E. finnes det bare en stambok, som blir ført av ANCCE – Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española, og det er ikke tillatt at land utenfor Spania får opprette egen stambok.

Den rene spanske hesten er unik på mange måter, og den spanske stamboken for P.R.E. er verdens eldste og går helt tilbake til 1500-tallet. Samarbeidende avlsforeninger i land utenfor Spania får bare virke som registerførende foreninger, dvs de kan opprette et register over de hestene som finnes i landet, og være et kontaktorgan til Spania, men stambokføringen må gjøres i den ene som finnes i Spania.

Om man ønsker å avle Pura Raza Española er man underlagt hjemlandets regler for rasen. Dette innebærer at man må sette seg inn i en del regler om rasen for å gjøre ting korrekt i henhold til stambokføring av avkom. 

NB VIKTIG: En ”ny” P.R.E. eier begynner med å søke om eiernummer eller oppdretternummer, código de ganadería, deretter må man passe på at det blir foretatt et eierbytte så hesten kommer i riktig navn i stamboken.

Alle hester som er innskrevet i stamboken eller har hatt et eierbytte etter 2007, har et eierkort (carta de titularidad), og man må påse å få dette med ved kjøp av hesten. Eldre hester har ikke dette eierkortet, og kjøpsavtalen/kvitteringen sammen med passet skal da være tilstrekkelig for å foreta et eierbytte. Når eierbytte er foretatt, vil den nye eieren automatisk får tilsendt et nytt ”Carta de Titularidad”.

Om du går inn på www.lgancce.com, vil du se om hesten du skal kjøpe har fått utstedt et eierkort eller ikke. Disse eierkorten må aldri sendes annet enn rekomandert til LGANCCE.

Skal man bruke hesten i avl, eller få hesten avlsgodkjent må man ha et oppdretternummer. Uten et slik nummer får man ikke bestille sprangsedler eller registrere føll i stamboken. Man behøver ikke å være medlem i ANCCE for å søke om stambokstjenester.

Rasestandard

Størrelse: Mankehøyden for hopper skal være minst 152 cm og for hingster minst 154 cm. Hestens lengde skal være tilnærmet lik hestens mankehøyde. (En kvadratisk hest)

Farge: Alle farger er godkjente

Hode: Middels stort hode med rak eller subkonveks profil. Pannen skal være bred. Ørene skal være parallelt ansatt og middels store i forhold til hodet. Øynene skal være store og uttrykksfulle, og øyet med muskulatur rundt skal gi en triangulær form. Øynene skal ikke være utstående sett i profil.

Hals: Halsen skal være godt ansatt, lett buet og middels lang. Kort og kraftig hals aksepteres også. Halsen skal være i harmoni med resten av kroppen. Kraftig tykk man, kan være bølget. Hårkvaliteten skal være fin og glinsende.

Manke: Manken skal ha god bredde og være fremtredende, men ikke altfor markert.

Bog: Velutviklet og muskuløs.

Brystkasse: Bred og dyp. Forholdsvis lange og buede ribben.

Rygg: Ryggen skal være relativt kort, rett og muskuløs.

Skuldrer: Muskuløse og kraftige.

Lend: Kort, bred, muskuløs og i harmoni med resten av kroppen.

Kryss: Mellomlangt, bredt, rundt og svakt fallende. Lavt ansatt hale og lav haleføring.

Frambein: Middels lang, kraftig overarm i harmoni med skuldrene. Kraftig og proporsjonel lang pipe med kraftig kode.

Bakben: Muskuløst lår og underlår. Kraftig og proporsjonel lang pipe med kraftig kode.

Høver: Velformede og forholdsvis små.

Norsk P.R.E. avlsforening
v/ Kåre Liadal,
Liadalsvegen 882,
6152 Ørsta

E-post norskpreavlsforening@gmail.com

Org. nummer 994 050 508
Kontonummer 1503.12.96622